مدیاتک اولین مودم ۵G خود را با نام M70 در سال گذشته همزمان با معرفی اولین اعضای چیپستهای Dimensity 1000 معرفی کرد؛ M70 البته هنوز هم گزینه ارزان و قابل اتکایی برای دسترسی به ۵G محسوب میشود اما محدودیت به طیف sub-6GHz آن را در جایگاه پایینتری نسبت به دیگر رقبای انگشتشمار این کلاس قرار میداد. مدیاتک حالا با معرفی M80 این محدودیت را پشت سر گذاشته و جدا از sub-6GHz حالا امکان اتصال به طیف سریعتر (و البته با برد کوتاهتر) mmWave را نیز فراهم کرده و بدینترتیب دریچه امیدبخشی از موفقیت را در بازارهای تعیینکنندهای نظیر آمریکای شمالی پیش روی خود گشوده است.
M80 از هر دو ساختار شبکه ۵G یعنی مستقل (SA) و وابسته (NSA) پشتیبانی کرده و حداکثر سرعت دانلود و آپلود آن بهترتیب ۷.۶۷ و ۳.۷۶ گیگابیت بر ثانیه اعلام شده است. مقایسه این دو رقم با سرعتهای اسمی M70 یعنی ۴.۷ و ۲.۵ گیگابیت بر ثانیه برای دانلود و آپلود بهخوبی از میزان بهبود صورت گرفته در این مودم خبر میدهد و در مقام مقایسه حتی از مودم جدید Snapdragon X60 حاضر در چیپست ۵ نانومتری اسنپدراگون ۸۸۸ با سرعتهای ۷.۵ و ۳ گیگابیت بر ثانیه و مودم داخلی چیپست Exynos 2100 سامسونگ با سرعتهای ۷.۳۵ و ۳.۶۷ گیگابیت بر ثانیه نیز (حداقل روی کاغذ) فراتر میرود.
شبکههای ۵G مبتنی بر طیف mmWave همچنان از گستره نفوذ و تنوع کمتری در مقایسه با شبکههای معمول sub-6GHz برخوردار بوده و بهجز استثنای بزرگی بهنام ایالات متحده آمریکا با شبکههای mmWave ارائه شده
در همین رابطه، JC Hsu معاونت ارشد مجموعه و ریاست بخش کسب و کار ارتباطات بیسیم شرکت مدیانک میگوید: «با سرعت گرفتن عرضه ۵G، [طیف] mmWave بهخصوص در ایالات متحده آمریکا اهمیت روزافزونی پیدا کرده است. مودم ۵G جدید مدیاتک پشتیبانی از هر دوی شبکههای sub-6GHz و mmWave را برای نشانه رفتن این فرصت و ارائه انعطافپذیری بیشتر به سازندگان دستگاهها با یکدیگر ادغام کرده است.» Hsu در ادامه به پشتیبانی شدن از استانداردها و مشخصات جهانی شبکههای موبایلی و در دسترس بودن فناوری بهینهسازی انرژی همراه با سرعت بسیار بالای شبکه در این چیپست سخن به میان آورده است.
M80 علاوه بر گوشیهای هوشمند امکان استفاده در دیگر دستگاههای همراه از کامپیوترهای شخصی و تبلتها تا هاتاسپاتهای وایفای پرتابل و دستگاههای اینترنت اشیاء را دارد و بدینترتیب طیف متنوع و وسیعی از کاربریها را پشتیبانی میکند. M80 از تجمیع اپراتوری روی هر دو باندهای sub-6GHz و mmWave پشتیبانی کرده و قابلیت DSS نیز در آن حضور دارد. DSS یا Dynamic Spectrum Sharing (اشتراکگذاری طیف پویا) قابلیتیست که در آن امکان کارکرد هر دو شبکه ۴G LTE و ۵G NR در یک باند فرکانسی مشابه بدون اشغال بخشی از طیف برای هریک از آنها فراهم آمده و بهبیان دیگر از یک آنتن برای پوشش دو شبکه استفاده میشود. از دیگر فناوریهای حاضر در M80 باید به تکنولوژی Dynamic Bandwidth Part یا BWP اشاره کرد که بهینهسازی پهنای باند با استفاده از میزان دیتای درخواستی هدف اصلی آن را تشکیل میدهد.
گوشیهای مجهز به شبکه ۵G پر سرعت mmWave در حال حاضر همچنان در دسته گرانقیمتتر بازار قرار داشته و برخلاف دیگر نمونههای ۵G که آرامآرام حتی به مرزهای کمتر از ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار نیز نزدیک میشوند هنوز قیمتهای بالاتری را از کاربران طلب میکنند. با حضور M80 اما این معادله به احتمال قوی با تغییر معناداری روبرو شده و انتخابهای ارزانتری در دسترس قرار خواهند گرفت. این اتفاق اما همچنان نزدیک بهنظر نمیرسد چرا که ارائه این مودم در قالب محصولی جدید به زمانی نامشخص در سال ۲۰۲۱ یا آنگونه که مدیاتک میگوید «later in 2021» موکول کرده است؛ امریکه احتمالا به در دسترس قرار گرفتن M80 در اواخر ۲۰۲۱ یا حتی اوائل ۲۰۲۲ اشاره دارد. نام و مدل اولین چیپست مجهز به M80 نیز هنوز مشخص نیست اما با توجه به کلاس و رده کارری این مودم میتوان انتظار داشت که نخستین بار در قالب پروسسوری از خانواده Dimensity 1000 از مودم ۵G جدید مدیاتک پردهبرداری شود.
مدیاتک در این نوبت جدا از M80 از دو محصول ۵G دیگر یکی با نام MediaTek T700 برای کامپیوترهای شخصی و دیگری T750 برای روترهای بیسیم ۵G ثابت (FWA) و دستگاههای هاتاسپات موبایلی نیز رونمایی کرده که هر دو در سال ۲۰۲۱ به بازار عرضه میشوند.